Tapen

Bij het tapen kan een  gewricht (gedeeltelijk) ge├»mmobiliseerd worden. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij een inversietrauma (door de enkel zwikken).  Door deze immobilisatie krijgen de enkelbanden de tijd om te  herstellen, net als gips dit doet bij botbreuken. Een ander doel van tapen kan het ondersteunen van een gewricht  in zijn natuurlijke bewegingsrichting zijn. Hierbij valt te denken aan een McConnell-tape om het bewegingsverloop van de knieschijf te be├»nvloeden waardoor de pijnklachten afnemen.

Goede adviezen

Door goede adviezen en tapen kan een (sport)blessure worden voorkomen of insluipende degeneratieve verschijnselen worden teruggedraaid. Ook kan tape steun geven bij extreem zware belastingen. Elke tape is aangepast aan persoonlijke omstandigheden (bv. soort sport en de aangedane structuur) en is dus anders. Dit vergt veel anatomisch inzicht. Deze tapes dienen dus niet zelfstandig en of als standaard te worden aangelegd. Soms wordt tape gegeven met een preventief doel.

Preventieve bandages

Preventieve bandages zijn bandages die blessures moeten voorkomen. Ze bestaan uit een tape constructie met daaroverheen een bedekkende of steungevende bandage. Deze bandages steunen of voorkomen het maken van een bepaalde beweging, terwijl het normale bewegingspatroon niet verstoord wordt. Voor het tapen/bandageren wordt er een uitgebreid onderzoek gedaan naar het bewegingsapparaat (lichaam) in het algemeen en naar specifiek het lichaamsdeel dat gebandageerd moet worden. Hierbij wordt er onder andere gelet op degeneratieve verschijnselen, standafwijkingen, scheefstanden en spierspanningsverschillen. Deze veranderingen kunnen er namelijk voor zorgen dat u op plaatsen overbelast raakt. Bijvoorbeeld sporten bevat veel herhaalde bewegingen, waardoor structuren (weefsels) overbelast kunnen raken. Het overbelaste weefsel raakt hierdoor steeds verder verzwakt. Dit kan leiden tot een plotselinge blessure in de vorm van een pees- of spierscheuring.

Zwiers Praktijk voor Fysio- en Manuele therapie decpro-icon-gray