McConnell Taping

De McConnell Taping methode is ontwikkeld door de Australische fysiotherapeute Jenny Mc Conell. Deze methode blijkt bij uitstek geschikt voor behandeling van algemene knieklachten en in het bijzonder bij klachten die een relatie hebben met het functioneren van de knieschijf. Er wordt gebruik gemaakt van een tape techniek, gecombineerd met specifieke oefeningen voor de beweeglijkheid en de stabiliteit van de knie.

Het klachtenbeeld

De pijn ontstaat meestal geleidelijk en is diffuus rondom of achter de knieschijf gelokaliseerd. De klachten worden geprovoceerd door traplopen, hardlopen, fietsen of langdurig zitten. Vermindering van de klachten treedt op door rust. Tijdens traplopen, met de knie in ongeveer 90 graden buigstand, kan de reactiekracht op het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen driemaal het 1ichaamsgewicht zijn . De knie voelt vaak instabiel aan. De neiging door de knieƫn te zakken kan bestaan. Soms kraakt de knie. De knie kan "haperen" bij strekken of buigen (pseudo/slotklachten).

Behandeling

De behandeling bestaat uit het trainen van de bovenbeenspieren op coƶrdinatie en kracht. Daarnaast worden de spieren indien nodig gerekt (boven- en onderbeenspieren). Verder wordt de beweeglijkheid van de knieschijf en het kniegewricht hersteld. Vaak wordt er een tape gezet om de knieschijf weer in de goede positie te zetten, zodat deze weer normaal functioneert.

Zwiers Praktijk voor Fysio- en Manuele therapie decpro-icon-gray