Het Mulligan-concept

Het Mulligan concept is een mobilisatietechniek voor gewrichten. Toepassing van het Mulligan concept geeft vaak spectaculaire verbeteringen bij pijnlijke bewegingsbeperkingen in gewrichten die al langer aanwezig zijn. De methode Mulligan is in de jaren ’80 ontwikkeld door Brian Mulligan woonachtig in Nieuw Zeeland. Deze methode wordt al enkele jaren zeer succesvol in Nederland toegepast.

100% pijnvrij

De technieken worden 100% pijnvrij toegepast. De patiënt heeft tijdens het uitvoeren van de technieken een actieve rol. De definitie van deze methode: Het op een pijnloze wijze herstellen van de normale beweeglijkheid en functie van een gewricht ( bijvoorbeeld schouder) en de weke delen(spieren). De theorie achter deze methode: door een positiefout in het gewricht is er een beperking of pijnklacht ontstaan. Door middel van een mobilisatie/translatie, wordt passief het gewricht in een correcte pijnvrije uitgangspositie gebracht en gehouden en vanuit hier wordt de patiënt uitgenodigd actief te bewegen. Met deze aanpak blijken gewrichten met een dysfunctie in staat hun verloren mobiliteit (beweeglijkheid) weer zonder gebruik te maken van kracht terug te krijgen.  Deze methode staat bekend als Mobilisation With Movements (MWM).

Door het herhalen van de beweging wordt de “memory functie” van het gewricht opnieuw geactiveerd. Het Mulligan concept kan op elk gewricht worden toegepast. Bij deze methode hoort een uitgebreid oefenprogramma voor thuis.

Zwiers Praktijk voor Fysio- en Manuele therapie decpro-icon-gray